Suomen Ampumahiihtoliitto on vahvistanut U19-ryhmän harjoituskaudelle 2023. Ryhmä koostuu alle 19-vuotiaista urheilijoista, joiden päätähtäimenä ovat kotimaan kilpailuiden lisäksi Nuorten talviolympialaiset 2024.
U19-ryhmä (19)
Eveliina Hakala, Ahveniston Ampumahiihtäjät
Saga Hurskainen, Kontiolahden Urheilijat
Hanni Koski, Ahveniston Ampumahiihtäjät
Erika Kujala, Kontiolahden Urheilijat
Elli Loukkaanhuhta, Oulun Hiihtoseura
Sissi Oikkonen, Ounasvaaran Hiihtoseura
Ilona Rantakömi, Hollolan Urheilijat -46
Aino Sorjonen, Kontiolahden Urheilijat
Pinja Yläharju, Imatran Urheilijat
Arno Hautaniemi, Seinäjoen Hiihtoseura
Joonas Jarkko, Saloisten Reipas
Akseli Kirjavainen, Puijon Hiihtoseura
Otto Konttinen, Puijon Hiihtoseura
Tuomas Latvalahti, Tuusulan Voima-Veikot
Antti Martikainen, Hollolan Urheilijat -46
Topias Ollikka, Ahveniston Ampumahiihtäjät
Sisu Rannikko, Tuusulan Voima-Veikot
Arttu Remes, Keuruun Kisailijat
Kaapo Saarinen, Lahden Hiihtoseura
Valmennus: Antti Repo ja Matti Hakala
Lisätiedot: toiminnanjohtaja Tapio Pukki, 046 878 2200
Huomioi tämä, jos seuraa ei löydy lisenssimyynnistä: Suomen Ampumahiihtoliiton syyskokouksessa 2022 vahvistettujen kilpailusääntöjen mukaisesti lisenssimyynti avataan vain niille seuroille, joiden kuluvan vuoden (2023) Suomen Ampumahiihtoliiton jäsenmaksu on maksettu. Mikäli jäsenmaksua ei ole maksettu, tulee seuran toimittaa Liittoon maksutosite jäsenmaksusta osoitteeseen office@biathlon.fi, jonka jälkeen seuran lisenssimyynti aukaistaan ja seuran urheilijoilla on jälleen mahdollisuus hankkia kilpailulisenssi seuran nimissä.
Ampumahiihtoliiton hallitus on nimittänyt Teemu Vesalan Suomen Ampumahiihtoliiton lajipäälliköksi 1.9.2023 alkaen.
Jyväskyläläinen Vesala (s.1960) siirtyy lajipäälliköksi Ski Jyväskylän toiminnanjohtajan tehtävästä. Hän on syksystä 2022 alkaen toiminut Ampumahiihtoliiton seura- ja harrastevaliokunnan jäsenenä.
Ampumahiihtoliitto sai lajipäällikön rekrytointiprosessiin useita päteviä, kokeneita ja eri profiilin omaavia hakijoita. Valinnassa painotettiin esimiesosaamista ja -kokemusta, seuratyön sekä urheilun tuntemusta, talousosaamista ja verkostojen hallintaa.
”Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme jatkamaan ampumahiihdon hyvin etenevää kehityskulkua Teemu Vesalan johdolla. Lajipäällikön työ on haastavaa, monien eri osa-alueiden hallintaa sekä määrätietoista johtamista. Vesalan persoona, osaamis- ja kokemustausta sekä tapa edistää asioita vakuutti meidät prosessin edetessä” toiminnanjohtaja Tapio Pukki kommentoi valintaa.
Teemu Vesala on tehnyt urheilu-uransa maastohiihtäjänä ja triathlonistina. Vesala on työurallaan toiminut mm. Suomen Triathlonliiton päävalmentajana, yritysten henkilöstövalmentajana sekä urheiluvälineiden vientipäällikkönä. Vesala on koulutukseltaan merkonomi, minkä jälkeen hän on suorittanut liikuntatieteen maisteriopintoja.
”Olen syvästi otettu valinnastani Ampumahiihtoliiton lajipäälliköksi. Tehtävänimike kertoo, mitä minulta odotetaan, työtä upean lajin menestyksen eteen niin huippu-urheilussa kuin koko lajin kehittämisessä. Erityisesti odotan ampumahiihtoihmisten, urheilijoiden ja valmentajien kohtaamisia ja kuulemisia eri puolilla Suomea. Laji tarvitsee uusia harrastajia ja se perustyö tehdään seuroissa. Haluankin olla auttamassa seuroja ja alueita luomaan parempia menestyksen edellytyksiä ampumahiihtäjän polulle, Teemu Vesala kertoi ajatuksiaan uudesta työtehtävästä.
”Yhteistyö on voimaa. ”Menestymme yhdessä” on liiton strategiassa ensimmäisellä sivulla. Liekö sattumaa, mutta yksi lempisitaattejani on kuuluisan kirjailijan ja yrityskonsultin Ken Blanchardin ”Kukaan meistä ei ole yhtä fiksu kuin kaikki meistä!” Vesala toteaa.
Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Tapio Pukki p. 046 8782200 Lajipäällikkö Teemu Vesala p. 050 522 2664
Suomen Ampumahiihtoliiton Vastuullisuus urheiluyhteisössä -seminaari pidettiin torstaina 8.6.2023. Seminaari kokosi yhteen asiantuntijoita urheiluyhteisön eri sektoreilta. Tilaisuuden moderaattorina toimi maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.
Vastuullisen toiminnan tunnusmerkit urheiluyhteisössä
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela piti avauspuheenvuoron vastuullisen toiminnan tunnusmerkeistä urheiluyhteisössä. Vastuullisuus kattaa ympäristön, yhteisön sekä hallinnon. Nummelan mukaan urheiluyhteisön perustehtävän, päämäärän ja vastuullisuustyön painopisteiden tulisi olla linjassa keskenään. ”Suunnittelutyö on pieni osa kokonaisuutta, ja suurimmat muutokset tehdään toiminnan käytännön tasolla” Nummela totesi.
Hyvä hallinto ja julkisuuden hallinta urheilussa
SOK:n mediajohtaja Päivi Anttikoski alusti paneelikeskustelun hyvästä hallinnosta ja julkisuuden hallinnasta urheiluyhteisössä. Anttikoski puhui yritysten yhteiskuntavastuullisuudesta sponsoroinnissa. SOK:n tuki kohdistuu lasten ja nuorten harrastusten tukemiseen. Paneelikeskusteluun osallistuivat Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen sekä OKM:n ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola. Keskustelua käytiin vastuullisten toimintatapojen ohjelmoinnista, implementoinnista ja viestinnästä. Paneelikeskustelussa korostui tiedon jakamisen merkitys eri toimijoiden välillä.
Liikunnan harrastamisen avoin toimintaympäristö
ST1:n yritysjohtaja Mika Anttonen alusti paneelikeskustelun liikunnan harrastamisen avoimesta toimintaympäristöstä. Anttonen puhui arvopohjaisesta johtamisesta, johon päätösten ja toiminnan tulisi nojautua. Anttonen painotti lasten ja nuorten tulevaisuuden turvaamista keskeisenä arvona. Paneelikeskusteluun osallistuivat kansanedustaja Saara-Sofia Sirén sekä Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio. Keskustelussa pohdittiin, miten lapset ja nuoret saadaan liikkeelle. Lasten ja nuorten harrastamisen tukemisen mahdollisuuksia pohdittiin sekä politiikan, yritysmaailman että urheiluorganisaatioiden näkökulmasta.
Liiton ja urheilijan vastuullisuus sidosryhmille
Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Juha Kanerva lähestyi urheilun vastuullisuutta historian näkökulmasta. Kanerva totesi vastuullisuuden olevan käsitteenä uusi ja keskustelun eettisistä toimintatavoista olevan ajankohtaista. Paneelikeskusteluun osallistuivat Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso sekä eettisen johtamisen ja vastuullisuuden asiantuntija Nina Laakso. Paneelikeskustelussa pohdittiin liiton ja urheilijan vastuullisuutta sidosryhmille. Nina Laakson mukaan avoin viestintä tehostaa sidosryhmäyhteistyötä. Urheilutoiminta ammattimaistuu ja toimintaympäristö monimutkaistuu yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Maria Laakson mukaan kulttuurinmuutoksen tekeminen ja vastuullisten toimintamallien käyttöönotto on pitkäjänteistä työtä. ”Epäkohdat pitää nostaa esiin mutta onnistumisista kertominen on yhtä tärkeää”, hän muistutti.
Liiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki piti tilaisuuden päätössanat. Toiminnanjohtaja puhui liiton roolista osana vastuullista urheiluyhteisöä. Lopuksi hän kiitti osallistuneita hyvästä keskustelusta tärkeän aiheen ympärillä.
”Vastuullisuus ei ole vain juhlapuheita. Meidän pitää olla valmiita viemään asioita käytäntöön. Tässä yhteinen viesti ja toiminnot ovat tärkeitä.”
Tapio Pukki, toiminnanjohtaja, Suomen Ampumahiihtoliitto
Suomen Ampumahiihtoliitto on vahvistanut nuorten maajoukkueen harjoituskaudelle 2023. Nuorten maajoukkue koostuu alle 22-vuotiaista urheilijoista, joilla päätähtäimenä ovat nuorten MM-kilpailut.
Liitto valmistelee vielä yhdessä Vuokatin alueen kanssa nuorten U19-ryhmää, jonka kokoonpano ilmoitetaan myöhemmin.
Nuorten maajoukkue (U22-ryhmä), (7)
Frida Achren, Vörå IF Inka Hämäläinen, Kontiolahden Urheilijat Lyydia Raunio, Tuusulan Voima-Veikot Teodora Westerlund, Larsmo IF
Vili Kotikumpu, Soisalon Ampumahiihtäjät Kalle Loukkaanhuhta, Oulun Hiihtoseura Eemi Naumanen, Puijon Hiihtoseura
Valmennus: vastuuvalmentaja Maija Holopainen
Lisätiedot: toiminnanjohtaja Tapio Pukki, 046 878 2200