Uutiset

I-tason valmentajakoulutuksen verkkokoulutusosio on julkaistu

     Lauri Elo   Uutiset  

I-tason valmentajakoulutuksen teoriaosuus on siirretty verkkokoulutukseksi. Tästä eteenpäin koulutus sisältää vain yhden käytännön lähijakson, jossa käsitellään lasten ja nuorten valmentamista, harjoitusten käytännön suunnittelua, erilaisia harjoitteita, sekä ammunnan tekniikoita.

Verkkokoulutus koostuu 8 osiosta, jotka sisältävät luentoja, opetusvideoita, sekä tehtäviä. Teoriaosuuden pohjana toimii koulutusalustalta ladattavissa oleva valmentajakansio, jonka jokainen koulutukseen osallistuvat tulee lukea.

Koulutuksen (VOK 1) tavoitteena on luoda ohjaajille ja valmentajille perusta harjoitusten laadukkaaseen toteuttamiseen lajista ja harrastajien ikä- ja osaamistasosta riippumatta. Koulutus sisältää valmennuksen ja ohjauksen yleisopintojen lisäksi opintoja ampumahiihdon keskeisistä teknisistä ja taktisista perustaidoista.

Aloitteleva valmentaja toistaa usein valmennuksessaan samoja malleja, joilla häntä itseään on aikaisemmin mahdollisesti valmennettu. Valmentajan omat urheilun arvot, asenteet, kokemukset ja tuntemukset elämän varrelta sekä henkilökohtaiset näkemykset valmennuksesta ohjaavat niitä toimintatapoja, joiden mukaan hän käytännön valmennustilanteissa toimii.

Suomalaisessa valmentajakoulutuksessa on valmennuskulttuuria jo vuosia kehitetty kohti urheilijakeskeisiä toimintatapoja. Suomen Olympiakomitean julkaisema suomalainen valmennusosaamisen malli tiivistää valmentajien osaamistarpeet neljään kokonaisuuteen, jotka ovat ihmissuhdetaidot, voimavarat, itsensä kehittämisen taidot ja urheiluosaaminen.

Koulutuksessa esitellään urheiluaiheita erilaisin mallinnuksin. Mallinnuksia hyödynnettäessä on hyvä muistaa, ettei oleteta yhden harjoitusohjelman sopivan kaikille tai aikaansaavan välttämättä samanlaisia vasteita edes taustaltaan samanlaisessa joukossa. Tämä toisaalta tarkoittaa, ettei kenenkään yksittäisen valmentajan tai ohjaajan suunnittelema ja toteuttama harjoitus välttämättä ole sen huonompi kuin muutkaan olemassa olevat harjoitukset. Valmentajan ja ohjaajan on myös tiedostettava, että tavoitteiden saavuttamiseen ja tulosten tekemiseen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa reittiä, vaan tavoitteeseen voidaan kulkea hyvinkin erilaisia polkuja. Harjoitusvasteita tulisikin aina seurata yksilöllisesti ja kuormitusta muunnellen yksilöllisten vasteiden mukaisesti. Valmentaja tai ohjaaja voi löytää omaan tilanteeseensa sopivia harjoitusmalleja, jotka toimivat aivan yhtä hyvin kuin mitkä kenen muun tahansa tekemät harjoitukset. Näistä syistä valmentajan tai ohjaajan on hyvä kuunnella ja seurata myös muiden valmentajien työskentelyä.

Jatkuvan oppimisen teeman mukaan valmentajat, ohjaajat sekä valmennettavat ja ohjattavat kehittyvät yhdessä, uusia taitoja opitaan ja sovelletaan jatkuvasti. Valmentajakoulutusohjelman mukaan koulutetut valmentajat ja ohjaajat ovat toiminnan laatua ja turvallisuutta lisäävä resurssi seuroille.

Valmentajakoulutukseen ilmoittautuminen tapahtuu Suomisportin kautta, mistä saa linkin koulutusalustalle. Koulutus vaatii rekisteröitymisen koulutusalustalle ilmoittautumisen yhteydessä annetulla koodilla.

Ilmoittautuminen koulutukseen: https://www.suomisport.fi/events/37df03f1-1197-4728-80f8-bf925deb4ee0

Seurakehittämisen ohjelmassa paneuduttiin viestintään

     Lauri Elo   Uutiset  

Seurakehittämisen ohjelma jatkui 17.6 järjestetyllä seuraviestinnän tilaisuudella, joka järjestettiin etäyhteyksin. Tilaisuudessa oli paikalla 12 seurahenkilöä, sekä liitosta Tapio Pukki, Lauri Elo, Matilda Suhonen, Tiia-Maria Talvitie ja Tuomas Aho. Paikalla oli myös Olympiakomiteasta Eija Alaja sekä Tuula Paataja.

Liiton uudistuneet kotisivut ja materiaalit

Tilaisuuden aloittivat Tuomas Aho ja Tiia-Maria Talvitie, jotka esittelivät liiton nettisivujen uudistusprosessin harrastamisen osalta, sekä sivuille päivitetyt lajin harrastamisen materiaalit. Uudet harrastamisen sivut löytyvät https://www.biathlon.fi/lajin-harrastaminen/ ja uudet materiaalit osoitteesta https://www.biathlon.fi/materiaali/. Rakenteen ja materiaalien lisäksi sivuille on lisätty karttatoiminto, mistä löytyvät suomalaiset ampumahiihtoseurat. Kartta ei ole kuitenkaan vielä täydellinen, koska kaikilla seuroilla ei ole tarvittavia tietoja omilla kotisivuillaan.

Tilaisuudessa tuotiin esiin, että seuralta tarvitaan seuraavat tiedot seuran omille sivuille, jotta seura saadaan näkyviin kartalla. 

  • Sivuilta tulee löytyä yhteyshenkilö / yhteystiedot, joihin uusi harrastaja voi olla yhteydessä
  • Seuran järjestämien harjoitusten ja/tai tapahtuman kuvaus 
  • Kenelle toimintaa on tarjolla
  • Harjoitusten/tapahtuman aika ja paikka
  • Hinta
  • Tarvittavat varusteet
  • Ohjeet ilmoittautumista varten

Tilaisuus jatkui Olympiakomitean Seuraviestinnän koulutuksen esittelyllä.

Olympiakomitean Tuula Paataja esitteli Olympiakomitean uuden maksuttoman seuraviestinnän verkkokoulutuksen. Viestintäkoulutus on suunnattu erityisesti viestinnänpolun alkuvaiheessa oleville henkilöille. Koulutus on lisätty Olympiakomitean oppimisareenalle, jonne pääsee oheisen linkin kautta: https://oppimisareena.fi. Koulutukseen ilmoittautuminen tarvitsee Suomisport tunnukset. Tuula Paataja toi esiin, että viestintäkoulutusta ja liiton valmiita materiaaleja hyödyntäen ampumahiihdon seuraviestintä on tehty varsin helppoa. Seuraviestinnän koulutus on osa seurakehittämisen ohjelman tehtäviä ja tähän liittyen Olympiakomitea toivoi matalalla kynnyksellä palautetta koulutuksen rakenteesta ja sisällöstä. 

Seuraviestinnän hyödyntäminen harrastajamäärän kasvattamiseksi

Matilda Suhonen toi esiin omassa esityksessään seuraviestinnän työkaluja harrastajamäärän kasvattamiseksi. Suhonen esitteli seuraviestinnän periaatteita, erilaisia viestintäkanavia, sekä käytännön vinkkejä seurojen toimintaa helpottamaan. Suhonen nosti esiin esityksessään erityisesti seuratapahtumista viestimisen tapahtumaa ennen, sen aikana ja tapahtuman jälkeen. Suhonen totesi myös, että kuvia kannattaa ottaa paljon, koska niille on aina käyttöä tulevaisuuden viestinnässä. 

Ampumahiihdon seurakehittämisen ohjelmaan osallistuvat seurat saivat tilaisuudessa kotitehtäviksi:

  1. innostaa ja kannustakaa seuraan viestintävastaava tai vastaavia ja suorittaa Olympiakomitean viestintäkoulutus yhdessä viestinnästä kiinnostuneiden henkilöiden kanssa, sekä tehdä seuralle viestintäsuunnitelma.
  2. Toteuttaa seurassa ampumahiihdon harrastajamäärän kasvattamiseen tähtäävä tapahtuma elo-syyskuussa nuorten ohjaajien ja viestintävastaavien kanssa ja tehdä tapahtumalle viestintäkampanja. 
  3. Päivittää seuran nettisivut ajan tasalle
  4. Osa viestintäsuunnitelmista ja –kampanjoista esitellään elokuun tapaamisessa. Tehtävien palautus 25.8 mennessä.

Seurakehittämisen ohjelma jatkuu Elokuun 29. päivä lasten ja nuorten urheilutoiminnan teemalla. 

Seuraviestinnän tapaamisen tallenne katsottavissa osoitteessa: https://youtu.be/DbEgvY9CztA

Biathlon.fi harrastamisen verkkosivut uudistuneet

     Lauri Elo   Uutiset  

Uusia harrastajia ampumahiihtoon

Vuosi 2024 on ampumahiihdon seuratoiminnan teemavuosi. Tavoitteemme on lisätä harrastamisen määrää sekä seura- ja aluetoiminnan aktiivisuutta. Yhteinen viestintä liitto- ja seuratasolla on uuden harrastuksen löytymisen kannalta erittäin tärkeää. Konkreettisena tukena olemme laatineet seurojen avuksi monipuolisen viestintämateriaalin.

Verkkosivu-uudistus – tehdyt toimenpiteet

Olemme uudistaneet verkkosivujemme harrastaminen-osion, tarkoituksenamme auttaa ampumahiihtoharrastuksesta kiinnostuneita ihmisiä ja madaltaa lajin aloittamiskynnystä. Uudistettuihin sivuihin pääsee tutustumaan tästä linkistä

Seurojen kannalta keskeisin uudistus on ampumahiihtokartta, josta löytyy maantieteellisesti sijoiteltuina ampumahiihtoliiton jäsenseuroja. Halumme on lisätä karttaan mahdollisimman monta seuraa, jotta uudet potentiaaliset harrastajat voivat mahdollisimman helposti löytää itseään lähimmän mahdollisuuden harrastaa. Tavoitteena on palvella paremmin heitä, joilta löytyy halua kokeilla lajia ja toivon mukaan myöhemmin myös aloittaa ampumahiihdon säännöllisempi harrastaminen.

Eikö seuraa löydy kartalta? –Seuralta tarvittavat toimenpiteet

Jotta voimme lisätä seuranne kartalle, tulee seuran nettisivuilta löytyä lajin kokeilemista tai harrastamista pohtivalle riittävät tiedot. Sisältö seuran verkkosivuilla on vapaamuotoinen, mutta sieltä tulee löytyä vähintään seuraavat tiedot: 

  • Sivuilta tulee löytyä yhteyshenkilö / yhteystiedot, joihin uusi harrastaja voi olla yhteydessä
  • Seuran järjestämien harjoitusten ja/tai tapahtuman kuvaus 
  • Kenelle toimintaa on tarjolla
  • Harjoitusten/tapahtuman aika ja paikka
  • Hinta
  • Tarvittavat varusteet
  • Ohjeet ilmoittautumista varten

Kun tarvittavat tiedot löytyvät nettisivuiltanne, pyydämme että ilmoitatte meille asiasta (Surveypal-in kautta) tai sähköpostitse, jotta saamme myös teidän seuranne ajantasaiset tiedot harrastajaa varten päivitettyä kartallemme!

Olemme lisänneet jo oma-aloitteisesti osan seuroista kartalle. Mikäli tiedoissa on tarkennettavaa tai poistettavaa, olettehan yhteydessä office@biathlon.fi

Viestintämateriaalit

Mikäli tarvitsette valmiita pohjia verkkosivuillenne, seuran sosiaaliseen mediaan tai muuhun viestintäänne harrastamista koskien niin seuroja varten päivitetystä materiaalipankistamme löytyy käteviä valmiita pohjia, jotka ovat vapaasti hyödynnettävissänne. 

Myös kaikki palaute ja kehitysideat sen suhteen, miten voisimme entistä paremmin auttaa potentiaalisia uusi harrastajia ja ampumahiihtoseuroja löytämään toisensa, ovat tervetulleita!

Seurasiirrosta ilmoitettava ennen uuden lisenssin ostoa

     Lauri Elo   Uutiset  

Seurasiirroista on ilmoitettava Liittoon ennen kuin urheilija ostaa lisenssin kaudelle 1.7.2024-30.6.2025.

15-vuotiaiden ja tätä vanhempien osalta on Liittoon toimitettava vanhasta seurasta esteettömyystodistus, joka vaaditaan seurasiirron hyväksymiseen. Alle 15-vuotiailta esteettömyystodistusta ei vaadita.

Kilpailijan ei tarvitse toimittaa esteettömyystodistusta vaihtaessaan seuraa, mikäli hänellä ei ole ollut voimassa olevaa kilpailulupaa kilpailukaudella 1.7.2023-30.6.2024