Uutiset

Mahdollisuus ostaa Suomen Ampumahiihtoliiton maajoukkueitten kisapuku ja päähine

     Lauri Elo   Uutiset  

Olemme nonamen kanssa avanneet mahdollisuuden tilata Suomen Ampumahiihtoliiton maajoukkueiden kisa-asun

Liitolta on useana vuotena kysytty yhtenäisiä kisa-asuja erityisesti veteraaniurheilijoiden kansainvälisiin kilpailuihin. Nyt tähän tarjoutuu mahdollisuus, joka toteutetaan yhteistyössä nonamen kanssa. Kisa-asu sisältää maajoukkueen puvun, sekä kisapipon. Sitovat tilaukset on jätettävä 15.9.2024 mennessä sähköisellä lomakkeella. Kisa-puvut tilataan, jos kokonaismäärä on yli 10 asua. Kisa-asun ja pipon hinta toimitettuna on 199€, joka laskutetaan minimimäärän täytyttyä. Toimitusaika on noin 8 viikkoa tilausten määräpäivästä.

Ampumahiihdon kisa-asu ja päähine (sis toimituskulut) yht. 199€

Sitovat tilaukset oheisen tilauslinkin kautta: TILAUKSET

Puheenjohtajan katsaus: Pariisin Olympialaisten synnyttämiä ajatuksia

    admin   Uutiset  

Pariisin Olympialaiset olivat menestys urheilun ja liikunnan merkitykselle kansainvälisen vuorovaikutuksen tärkeyden ja kansallistunteiden vahvistamisen osalta. Järjestäjät onnistuivat erinomaisesti, voinee sanoa kaikista oleellisista näkökulmista.

Suomalaisten urheilijoiden menestys synnyttää keskustelua

Keskustelu olympialaisten jälkiarvioinnista kuuluu urheiluun, niin valtava merkitys on urheilulla ja liikunnalla ihmisten sydämissä ja mielessä. Mielestäni on tärkeä erottaa urheilufanien yleinen keskustelu, urheiluorganisaatioissa toimivien vastuullisten arviointi sekä median tekemät analyysit ja arvioinnit. On mentävä eteenpäin, pitää kyetä uusiutumaan, samalla kun pidetään olemassa olevista vahvuuksista kiinni.

Kaikki ei ole pielessä, urheilun ja liikunnan osalta tehdään mittavasti hyvää työtä, ammattimaisesti ja vapaaehtoispohjalta. Onnistutaan ja aina ei mene tavoitellusti. Usein unohdetaan, että vapaaehtoistyö ja kodit ovat edelleen ylivoimaisesti suurin rahoittaja liikunnan ja urheilun osalta. Sekin unohdetaan, että urheilujärjestöihin ovet ovat avoimena kaikille ryhtyä tekemään ja auttamaan lapsia sekä nuoria niin liikunnassa kuin huippu-urheilussakin. Näitä ihmisiä on onneksi edelleen paljon, useimmat eivät tee itsestään numeroa, toimivat ahkerasti ja auttavat vaan.

Suomen liikunta- ja urheilujärjestelmän toimivuus ja tehokkuus

Tuntuu siltä, että onnistumisen mittareita on monenlaisia. Kaikki eivät perusta arviointeja mihinkään mittareihin, kun on paljon kuunnellut arviointeja menestymättömyydestä ja menestyksestä suomalaisen urheilujärjestelmän näkökulmasta. Hyvin tärkeänä pidän urheiluseurojen ja lajiliittojen työn onnistumista ja aktiivisuutta.

Yleinen käsitys ja tilastot osoittavat, että urheiluseuroissa vapaaehtoistyön tekijöiden määrä on vähentynyt pitempään. Tähän tarvitaan muutos. Onko se koulujen mukaan ottaminen urheiluharrastamiseen USAn tapaan vai jokin muu järjestelmä. Sitä tulee pohtia urheilujärjestöissä, eduskunnassa, ministeriöissä ja kuntatasolla. SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen otti selkeästi kantaa siihen, että liikuttaminen Suomessa tulee jättää lajiliittojen vastuulle. Tätä mieltä olemme lajiliitossamme olleet jo pitempään. Eri mieltä Pakarisen kanssa olen siitä, kun Pakarinen toteaa liikuttamisen olevan vain isojen lajiliittojen asia, kyllä liikuttaminen kuuluu kaiken kokoisille lajiliitoille. OKM:n Tiina Kivisaaren esiin tuomaa ajatusta lajiliittojen painoarvon vahvistamisesta valtion resurssien kohdistamisessa tulee ihan oikeasti pohtia.

Suomalaisen urheilujärjestelmän merkittävät kehityskohteet ovat hyvä hallinto, osaaminen, läpinäkyvyys ja johtamisjärjestelmä. Vain pari vuotta sitten case Lehtimäen yhteydessä BDO:n tekemä erillistarkastusraportti osoitti merkittäviä puutteita Olympiakomitean johtamisessa. Uskon, että tällaisia puutteita löytyisi muistakin urheiluorganisaatiosta, jos erillistarkastuksia hyvän hallinnon ja johtamisjärjestelmän näkökulmasta tehtäisiin. Olympiakomitean johto ei valitettavasti ymmärtänyt vakavaa palautetta eikä nähnyt tarpeelliseksi ryhtyä oikeasti synnyttämään kehitystä merkittäviin puutteisiin. Liikunnan ja urheilun katto-organisaationa sen olisi ehdottomasti otettava kehittämisevästykset vakavasti.

Urheilujärjestelmän arviointi ja kehittämissuunnitelman tekeminen kuuluu OK:n jäsenjärjestöille ja ministeriölle

Puheenjohtaja Jan Vapaavuori ehti jo ennen kisojen loppua kertomaan, että OK:ssa tehdään arviointi ja johtopäätöksiä syksyn aikana. Vapaavuoren ajattelussa Olympiakomitean jäsenjärjestöt eivät saa sijaa. Unohtuiko Vapaavuorelta, että on olemassa myös talvilajeja, joiden näkökulmat tulee huomioida. On selvää, että OK:n hallituksen, joka on 3 kk:n päästä erovuorossa, ei tule tehdä keskeisiä päätöksiä loppukaudellaan tulevasta ison kuvan kehittämisestä. Pidän tärkeänä, että OK:n jäsenjärjestöt ja ministeriö ovat mukana tulevaisuuden arvioinnissa ja johtopäätösten tekemisessä. Pikaisen analyysin teko nykytilanteesta kuuluu OK:n hallitukselle, jonka pohjalta jäsenjärjestöt ja ministeriöiden on hyvä käydä keskustelua sekä tehdä johtopäätöksiä. Onko OK:n hallitus yhtä mieltä esim. siitä, että 20 vuotta kehitys on mennyt väärään suuntaan?

Julkinen rahoitus ja sen kohdentaminen on vaativa tehtävä

Julkisen rahoituksen osuus lajiliitoissa lienee keskimäärin 20-40 %:n tasolla, suurilla liitoilla vähempi ja pienemmillä isompi. Onkin keskusteltava kokonaisrahoituksesta. Mielestäni julkista rahoitusta tulisi kohdentaa aiempaa enemmän urheiluseurojen vetäjiin ja toiminnan ylläpitoon, olosuhdekehittämisestä kunnat ja valtio ansaitsevat kyllä kiitosta. On selvää, että pelkästään vapaaehtoisvoimin seuratoiminta heikkenee edelleen. Seurojen ja lajiliittojen välisen yhteistyön kehittäminen tulisi olla kriteeri julkisen rahoituksen jaossa. Tämä näkökulma edistäisi myös lasten ja nuorten monipuolista harrastamista. Vapaaehtoistyö, liikunta ja urheilu ovat nimenomaan asioita, joissa yhteistyö korostuu.

Huippu-urheilussa julkisen rahoituksen fokusoinnissa ja synergian tuottamisessa on mahdollisuuksia. Siinäkin peräänkuulutan yhteistyötä lajien/lajiliittojen kesken. Olympiakomitea on taho, jonka tulee lajiliittojen yhteistyötä kyetä tukemaan, hyvin tärkeää on, että olympiakomiteassa läpinäkyvyys ja hyvä hallinto etenevät, jotta synergiaa syntyy.

Kalle Lähdesmäki

Puheenjohtaja, Suomen Ampumahiihtoliitto

I-tason valmentajakoulutuksen lähijakso järjestetään Kontiolahdella 26-27.10.2024

     Lauri Elo   Uutiset  

I-tason valmentajakoulutuksen teoriaosuus on siirretty verkkokoulutukseksi. Tästä eteenpäin koulutus sisältää vain yhden käytännön lähijakson, jossa käsitellään lasten ja nuorten valmentamista, harjoitusten käytännön suunnittelua, erilaisia harjoitteita, sekä ammunnan tekniikoita.

Verkkokoulutus koostuu 8 osiosta, jotka sisältävät luentoja, opetusvideoita, sekä tehtäviä. Teoriaosuuden pohjana toimii koulutusalustalta ladattavissa oleva valmentajakansio, jonka jokainen koulutukseen osallistuvat tulee lukea.

Koulutuksen (VOK 1) tavoitteena on luoda ohjaajille ja valmentajille perusta harjoitusten laadukkaaseen toteuttamiseen lajista ja harrastajien ikä- ja osaamistasosta riippumatta. Koulutus sisältää valmennuksen ja ohjauksen yleisopintojen lisäksi opintoja ampumahiihdon keskeisistä teknisistä ja taktisista perustaidoista.

Aloitteleva valmentaja toistaa usein valmennuksessaan samoja malleja, joilla häntä itseään on aikaisemmin mahdollisesti valmennettu. Valmentajan omat urheilun arvot, asenteet, kokemukset ja tuntemukset elämän varrelta sekä henkilökohtaiset näkemykset valmennuksesta ohjaavat niitä toimintatapoja, joiden mukaan hän käytännön valmennustilanteissa toimii.

Suomalaisessa valmentajakoulutuksessa on valmennuskulttuuria jo vuosia kehitetty kohti urheilijakeskeisiä toimintatapoja. Suomen Olympiakomitean julkaisema suomalainen valmennusosaamisen malli tiivistää valmentajien osaamistarpeet neljään kokonaisuuteen, jotka ovat ihmissuhdetaidot, voimavarat, itsensä kehittämisen taidot ja urheiluosaaminen.

Koulutuksessa esitellään urheiluaiheita erilaisin mallinnuksin. Mallinnuksia hyödynnettäessä on hyvä muistaa, ettei oleteta yhden harjoitusohjelman sopivan kaikille tai aikaansaavan välttämättä samanlaisia vasteita edes taustaltaan samanlaisessa joukossa. Tämä toisaalta tarkoittaa, ettei kenenkään yksittäisen valmentajan tai ohjaajan suunnittelema ja toteuttama harjoitus välttämättä ole sen huonompi kuin muutkaan olemassa olevat harjoitukset. Valmentajan ja ohjaajan on myös tiedostettava, että tavoitteiden saavuttamiseen ja tulosten tekemiseen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa reittiä, vaan tavoitteeseen voidaan kulkea hyvinkin erilaisia polkuja. Harjoitusvasteita tulisikin aina seurata yksilöllisesti ja kuormitusta muunnellen yksilöllisten vasteiden mukaisesti. Valmentaja tai ohjaaja voi löytää omaan tilanteeseensa sopivia harjoitusmalleja, jotka toimivat aivan yhtä hyvin kuin mitkä kenen muun tahansa tekemät harjoitukset. Näistä syistä valmentajan tai ohjaajan on hyvä kuunnella ja seurata myös muiden valmentajien työskentelyä.

Jatkuvan oppimisen teeman mukaan valmentajat, ohjaajat sekä valmennettavat ja ohjattavat kehittyvät yhdessä, uusia taitoja opitaan ja sovelletaan jatkuvasti. Valmentajakoulutusohjelman mukaan koulutetut valmentajat ja ohjaajat ovat toiminnan laatua ja turvallisuutta lisäävä resurssi seuroille.

Valmentajakoulutukseen ilmoittautuminen tapahtuu Suomisportin kautta, mistä saa linkin koulutusalustalle. Koulutus vaatii rekisteröitymisen koulutusalustalle ilmoittautumisen yhteydessä annetulla koodilla.

Ilmoittautuminen teoriakoulutukseen: https://www.suomisport.fi/events/37df03f1-1197-4728-80f8-bf925deb4ee0

Ilmoittautuminen lähijaksolle: https://q.surveypal.com/1-tason-valmentajakoulutus-26-27.10

IBU Regional Rulla-Ampumahiihdon Baltic Biathlon Cup 2024 Otepää 6-8.9.2024

    Lauri Elo   Uutiset  

Viron Otepäässä järjestetään 6-8.9.2024 Baltic Biathlon Cupin kilpailu, joka toimii samalla avoimena Viron mestaruuskilpailuna.

Kilpailusarjat ovat:

  • MW13 2012 (born before 07.09.2012)
  • MW15 20010/2011
  • MW17 2008/2009
  • MW19 2006/2007
  • MW22 2005/2003
  • MW/Masters 2002 and before (Yleinen)
  • MW40 1975/1984
  • MW50 1965/1974
  • MW60 1964 & before

Kaikkiin sarjoihin voi osallistua myös Suomesta.

Ilmoittautuminen kilpailuun Suomisportin kautta 1.9 mennessä osoitteessa: https://www.suomisport.fi/events/bdd05343-b8e8-41c3-84d9-7d3fb2daed14

Kilpailun jälkeen nuorten sarjojen urheilijat voivat hakea IBUn osallistumistukea tapahtumaan, joka on summaltaan enintään 200€ per urheilija.

Lisätiedot kilpailusta: