Harrastajan vanhemmalle

Ampumahiihto on turvallinen harrastus niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Turvallinen harrastusympäristö on kaikessa ampumahiihdon harrastus- ja kilpailutoiminnassa selkeä prioriteetti, josta huolehtivat seuran valmentajat. Vanhempana on hyvä tietää muutamia keskeisiä asioita, jotta voit tukea lapsesi harrastusta parhaalla mahdollisella tavalla.

  1. Monipuolinen kehitys: Ampumahiihto yhdistää maastohiihdon ja ammunnan, joten laji kehittää sekä fyysistä kuntoa että keskittymiskykyä. Harjoittelu parantaa lapsen kestävyyttä, lihaskuntoa, koordinaatiota ja henkisiä taitoja.
  2. Turvallisuus: Ampumahiihdossa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen, etenkin ampumisen osalta. Seurat ja valmentajat noudattavat tiukkoja turvallisuusohjeita ja lapset opetetaan käsittelemään aseita vastuullisesti. Aseturvallisuudesta opastetaan kaikkia harrastajia ja siihen tutustuvia heti alkumetreiltä asti. Aseturvallisuuden suhteen keskeisimpiä huomioitavia osa-alueita ovat aseen säilytys, kuljetus sekä aseen käsittely ampumaradalla ja kotona. Alle 15-vuotiaan ampumahiihtäjän on oltava harjoituksissa ja kilpailuissa aina liikkeellä aseluvanhaltijan kanssa. Lisää aseturvallisuudesta pääset lukemaan täältä.
  3. Varusteet: Lajin aloittamiseen tarvitaan maastohiihtovarusteet, kuten sukset, monot ja sauvat, sekä ampumiseen sopiva ase. Monet seurat tarjoavat mahdollisuuden lainata tai vuokrata välineitä, joten kalliita hankintoja ei tarvitse tehdä heti alussa. Ampumajuoksun kokeilemiseksi riittää puolestaan pelkät omat sopivat jalkineet ja urheiluvaatetus. Lisätietoja hinnoista ja tarvittavista varusteista löydät yksityiskohtaisesti tapahtumien esitteistä ja seurojen omilta verkkosivuilta.
  4. Harjoitukset ja kilpailut: Ampumahiihto on ympärivuotinen laji, joka tarjoaa monipuolisia harjoitusmahdollisuuksia kesällä ja talvella. Kilpailuihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta ne tarjoavat hyviä mahdollisuuksia itsensä haastamiseen ja kehityksen seuraamiseen. Lue lisää kilpailuihin tarvittavista lisensseistä lisenssit ja vakuutukset -sivulta.
  5. Yhteisöllisyys: Seuratoiminta on tärkeä osa ampumahiihtoa. Lapsesi pääsee osaksi innostavaa ja kannustavaa yhteisöä, jossa solmitaan pitkäaikaisia ystävyyssuhteita ja jaetaan onnistumisen hetkiä.
  6. Tuki ja kannustus: Vanhempana voit tukea lastasi parhaiten osoittamalla kiinnostusta hänen harrastustaan kohtaan. Kannusta, tue ja ole läsnä harjoituksissa ja kilpailuissa. Positiivinen ja kannustava ilmapiiri auttaa lasta nauttimaan harrastuksesta ja kehittymään siinä.

Ampumahiihto tarjoaa lapsellesi mahdollisuuden kehittyä monipuolisesti sekä fyysisesti että henkisesti. Tietämällä nämä keskeiset asiat voit tukea häntä matkalla kohti uusia onnistumisia ja elämyksiä.