Lajiesittely

Ampumahiihto

Ampumahiihto on upea talviurheilulaji, joka yhdistää maastohiihdon vauhdin ja ammunnan tarkkuuden. Lajissa yhdistyy ulkona liikkumisen ilo ammunnan tuomiin jännittäviin haasteisiin. Ampumahiihto on taitolaji, jossa fyysiset ominaisuudet yksin eivät ratkaise, sillä ampuminen vaatii myös ajatustyötä, keskittymistä ja täydellistä rauhoittumista. Tule mukaan kokemaan adrenaliinin ja rauhallisuuden ainutlaatuinen yhdistelmä!

Ampumahiihto sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain useita kymmeniä ja niissä sarjoja on yhdeksänvuotiaista 80-vuotiaisiin saakka. Lajin harrastaminen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kaikille iästä ja taitotasosta riippumatta. Lajin parissa voi kehittyä, kilpailla, kuntoilla ja ennen kaikkea nauttia liikunnan ja luonnon yhdistelmästä. Ampumahiihto on myös paralympialaji – para-ampumahiihto. Tutustu lisää paralympiakomitean toimintaan tästä.

Ampumahiihdossa ammunta tapahtuu pienoiskiväärillä 50 metrin päähän, viiteen tauluun, jokaiseen yhden laukauksen verran. Ammunnat toteutetaan joko makuu- tai 16-vuotiaiden sarjasta alkaen myös pystyasennosta. Alle 13-sarjalaiset käyttävät makuuammunnassa tukea, joka helpottaa ammuntaa. Makuuasennosta ammuttaessa taulun halkaisija on 4,5 cm ja pystyasennosta, eli seisten ammuttaessa, taulun halkaisija on 11,5 cm. Ampumahiihdon ammunta on alueammuntaa, osumaksi riittää, että laukaus osuu alueen sisäpuolelle. Jokaisesta ohilaukauksesta rangaistaan ampumahiihdossa joko aikasakolla tai ammunnan lopuksi hiihtäen kierrettävällä 100-150 metrin sakkokierroksella.

Lajissa on tärkeää osata suhteuttaa hiihtovauhti siten, että pystyy hiihtokierroksen päätteeksi selvittämään ampumapaikan mahdollisimman tarkasti ja nopeasti. Vauhdin säätelyn lisäksi on tärkeää muistaa huomioida olosuhteet ammunnan aikana, erityisesti tuulella on vaikutusta osumiin.

Laji on Euroopan suosituin talviurheilulaji TV-katsojilla mitattuna ja Suomessakin laji on neljänneksi seuratuin urheilulaji. Ampumahiihtokilpailuja ei voiteta ennen maaliviivaa, vielä viimeisellä ampumapaikalla voi sijoituksissa tapahtua isoja vaihteluita. Tämä on laji, jossa kaikki on mahdollista.

Ampumajuoksu

Ampumajuoksu on ampumahiihdon harjoitus- ja kilpailumuoto kesäkausina. Siinä yhdistyy kestävyysjuoksu ja ammunta, mikä tekee siitä monipuolisen ja haastavan lajin. Ampumajuoksun perus periaate on sama kuin ampumahiihdossa, mutta hiihdon sijaan matkaa tehdään juoksemalla. Juostavat matkat ovat lyhyempiä kuin hiihdettävät olisivat. Laji on erityisen suosittu paikoissa, joissa ampumahiihto on jo vakiintunut urheilulaji, sillä ampumajuoksu tarjoaa hyvät mahdollisuuden harjoitteluun kesäkaudella.

Rulla-ampumahiihto

Rulla-ampumahiihto on ampumahiihdon kesäinen vastine ja mahdollistaa lajiharjoittelun lumettomana aikana. Se on erinomainen tapa ampumahiihtäjille harjoitella ympärivuotisesti ja ylläpitää kuntoa sekä ammuntataitoja myös kesäkaudella. Rulla-ampumahiihdossa on samanlaisia kilpailumuotoja kuin talvella ampumahiihdossa.

Lue tästä lisää miten pääset aloittamaan harrastuksen.

Kilpailumuodot

Ampumahiihdon kilpailukausi alkaa jo marraskuun lopulla ja jatkuu aina huhtikuuhun asti. Tämän
jälkeen siirrytään useimmiten kesäisiin lajimuotoihin, ampumajuoksuun ja rulla-ampumahiihtoon.
Ampumahiihdossa on useita kilpailumuotoja, jotka tarjoavat vaihtelevuutta ja jännitystä sekä
urheilijoille että katsojille:

  1. Pikamatka: Lyhyt matka, jossa on kaksi ampumapaikkaa – ensimmäinen makuulta ja toinen
    pystystä. Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa sakkokierros.
  2. Takaa-ajo: Kilpailu, jossa lähtöjärjestys perustuu edellisen sprinttikilpailun tuloksiin.
    Kilpailijat ampuvat neljä kertaa ja jokaisesta ohilaukauksesta seuraa sakkokierros.
  3. Yhteislähtö: Kaikki kilpailijat lähtevät samaan aikaan ja ampuvat neljä kertaa.
    Ohilaukauksista seuraa sakkokierros.
  4. Normaalimatka: Pisin kilpailumatka, jossa ammutaan neljästi (kaksi makuulta ja kaksi
    pystystä). Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa aikasakko.
  5. Supersprintti: Lyhin kilpailumatka, jossa hiihdetään ensiksi aika-ajot ja sen perusteella 30 parasta pääsee hiihtämään finaalin. Aika-ajoissa lyhyiden hiihtolenkkien välissä ammutaan yksi makuu ammunta ja yksi pysty ammunta. Finaalissa ammuntoja on kaksi makuulta ja kaksi pystystä ja hiihtolenkkejä puolestaan viisi.
  6. Viestit: Joukkuekilpailut, joissa kukin joukkueen jäsen hiihtää ja ampuu ennen kuin
    seuraava jäsen pääsee radalle. Viestejä on naisten ja miesten viestit sekä seka- ja
    parisekaviestit. Viesteissä käytetään maksimissaan kolmea varapatruunaa, jos taulut eivät
    kaadu viidellä ensimmäisellä laukauksella. Jos tauluja jää vieläkin kaatumatta, tulee
    jäsenen kiertää sakkokierroksia.