Ympäristölupahanke

Vuoden vaihteessa maa- ja metsätalousministeriö myönsi 1,2 miljoonan euron avustuksen hankkeeseen vuosille 2024-2026. Täten ampumahiihtoliiton työskentely ampumaratojen ympäristölupaprosessien kanssa jatkuu ja edelleen yhteistyössä Suomen Ampumaurheiluliiton, Suomen Metsästäjäliiton, Suomen riistakeskuksen, Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton kanssa. Hankkeen tavoitteena on hidastaa nykyisen rataverkoston ympäristöluvista johtuvaa harvenemista ja pyrkiä turvaamaan turvalliset sekä ympäristönkannalta kestävät harjoitteluolosuhteet. Lisäksi tavoitteena on Orpon hallitusohjelmaa noudattaen auttaa eri tahoja uusien ratojen perustamisessa, jotta 1 000 radan tavoite saavutettaisiin vuosikymmenen loppuun mennessä. Hankkeessa pyritään myös saavuttamaan mahdollisemman kattava valtakunnallinen lajirataverkosto ja siten kannustetaankin toimijoita ympäristölupaprosessien yhteydessä kehittämään toimintaansa mahdollisimman monipuoliseksi. 

Hanke on aloittanut toimintansa 2020 vuoden toukokuussa ja moni asia on muuttunut ja kehittynyt hankkeen aikana. Erityisesti päättäjien tietoisuuteen on saatu valtakunnallisen rataverkoston heikko tilanne ja tarve tehdä muutoksia sen parantamiseksi. Vuonna 2024 aloitettiin kolme kansallista lainsäädäntö hanketta, jotka koskevat ampumaratatoimintaa. Kaksi hankkeista on ympäristöministeriön ja yksi sisäministeriön hallinnonalalla. Ministeriöissä hankkeet on tarkoitus saada päätökseen 2025 vuoden aikana, joten ampumaratojen osalta eletään muutosten aikoja. Sisäministeriön hankkeeseen liittyen hankeosapuolet tapasivat ministeri Rantasen erityisavustajan Timo Kerttulan ja valtiosihteeri Antti Salmisen tiistaina 4.3.2025. Sisäministeriössä ratojen tilanne kuva on selkeä ja heillä on tarkoitus kokonaisvaltiasesti muuttaa ampumaratojen luvitusta, jotta rataverkoston tilanne paranisi.  

Kansallisten lainsäädäntömuutosten lisäksi helmikuun 2025 lopussa julkaistiin Euroopan komission oikeudellinen ehdotus lyijyammusten rajoittamisesta. Seuraavaksi asiaa käsitellään Reach-komiteassa huhtikuussa ja asiasta aikaisintaan äänestettäisiin kesäkuussa 2025. Ampumahiihdon kannalta tilanne rajoitusesityksen suhteen näyttää vakaalta, sillä rajoitusesityksen mukaisesti lyijyluotien tilannetta tarkasteltaisiin uudestaan 10 vuoden kuluttua rajoituksen voimaantulosta ja lyijyluotien käyttöä ei toistaiseksi rajoitettaisi ampumaratakäytössä. Kyseinen rajoitusesitys ei ole vielä lainvoimainen, joten asioihin voi tulla vielä muutoksia.

Hankkeessa keskitytään ampumaratojen ympäristöasioihin, mutta paljon on työskennelty asiaa läheltä liippaavien seikkojen parissa. Hankkeen tietojen mukaan ampumahiihtoa tukeavia ampumaratoja on noin 65, joista hankkeen tietojen mukaan ympäristöluvat ovat kunnossa noin 30 radalla. Ampumaratojen ympäristölupahankkeeseen voi edelleen olla yhteydessä pienemmistäkin ampumaratojen ympäristöllisistä kysymyksistä, mutta ennen kaikkea lupaprosesseista. Hankkeesta tarkemmin tietoa SAL:n nettisivuilla. Hankkeen asiantuntijoihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä yhteisen sähköpostin kautta: ymparistoluvat@ampumaurheiluliitto.fi


Suomen Ampumahiihtoliitto, Suomen Ampumaurheiluliitto, Suomen Metsästäjäliitto, Suomen riistakeskus, Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto ovat mukana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa ampumaratojen ympäristölupahankkeessa, jonka turvin ampumaratojen ympäristölupiin erikoistuneet asiantuntijat hoitavat ampumaratojen lupaprosesseja.

Nykyisen ympäristönsuojelulain voimassaoloaikana ampumaratojen ympäristölupaprosessit ovat vaikeuttaneet monien ratojen toimintaa. Useita ratoja on suljettu tai niiden toimintaa on merkittävästi rajoitettu. Pahimmillaan lupaprosessit ovat kestäneet lähes 20 vuotta ja kokonaiskustannukset ovat olleet kohtuuttomia. Valtaosassa tapauksista ongelmana on ollut se, ettei tarvittavaa tietoa ole ollut riittävästi luvan myöntämiseksi.

Yhteishankkeessa työskentelee kahdeksan henkilöä ja tavoitteena on laatia ympäristölupahakemukset vajaalle kolmannekselle maamme ampumaradoista. Helpoiten, nopeimmin ja edullisimmin prosessi sujuu, kun asiantuntijat pääsevät heti alussa mukaan lupaprosessiin, jolloin luvituskokonaisuus voidaan suunnitella etukäteen.

Mitkä ovat luvan hakemisen kustannukset?

  • Tarjottava ympäristölupapalvelu
    • Lupapalvelu riippumatta siitä lupaprosessiin läpiviemiseen kuluvasta ajasta, 500 € ja mahdolliset matkakulut
  • Muut kustannukset
    • Mahdolliset pinta- ja/tai pohjavesitutkimukset
    • Meluselvitys ja mahdollinen meluntorjuntasuunnitelma
    • Lupapäätöksestä ja maksun suuruus on kuntakohtainen ja vaihtelee noin 1500-5000 euron välillä. Mikäli lupahakemus on hyvin tehty, summaa voidaan alentaa noin kolmannes tai vastaavasti nostaa, mikäli puutteellinen lupahakemus teettää viranomaisella paljon työtä.

Lupaprosessin kokonaiskustannuksia on vaikea arvioida. Kustannustehokkaimmin ympäristölupaprosessi hoidetaan, kun ammattilaiset vastaavat lupahakemuksen laatimisesta ja lupaprosessien läpiviemisestä. Ratojen toiminnanharjoittajat vastaavat edelleen lupaprosessissa mahdollisesti tarvittavista selvityksistä ja tutkimuksista, kuten meluselvityksistä, ja lupapäätöksen myötä mahdollisesti tarvittavien toimenpiteiden toteutuksesta.

Ammattimaisesti ja hyvin hoidettuna kustannukset saadaan minimoitua, onnistumisen todennäköisyys ja ympäristönsuojelullinen hyöty maksimoitua, vältetään turhat suojaus- tai puhdistuskustannukset sekä kulutetaan vähiten aikaa.

Miten palveluun pääsee mukaan?

Palvelu on tarkoitettu Suomen Ampumahiihtoliiton, Suomen Ampumaurheiluliittoon, Suomen Metsästäjäliittoon, Reserviläisliittoon ja/tai Reserviupseeriliitoon kuuluvien seurojen sekä riistanhoitoyhdistysten ylläpitämille radoille.

Kun lupaprosessi aloitetaan, radalle tehdään ensimmäiseksi esiselvitys ja tutkimustarvearviointi. Mikäli tutkimustarvearvioinnin perusteella on tarpeen tehdä lisätutkimuksia, ovat ne useimmiten pinta- ja/tai pohjavesiselvityksiä. Tämän lisäksi arvioidaan tarvetta laatia meluselvitys.

Hankkeesta tarkemmin tietoa SAL:n nettisivuilla. Hankkeen asiantuntijoihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä yhteisen sähköpostin kautta: ymparistoluvat@ampumaurheiluliitto.fi